Friday, February 4, 2011

75 SEBAB UNTUK MINUM JUS MANGGIS SETIAP HARI


Pengambilan jus manggis mendatangkan faedah kesihatan dan kecergasan, di samping mampu mengelakkan banyak penyakit daripada menyerang.
KESIHATAN SELURUH BADAN
01. Menguatkan sistem immunisasi – Kandungan flavonoid dan flavone dapat mengalakkan antioksida yang lain seperti vitamin A dan C ke tahap yang lebih tinggi.
02. Melawan keradangan – Membantu mengelakkan tisu daripada membengkak, yang boleh menyebabkan banyak jenis penyakit
03.  Memperbaiki komunikasi sesama sel – Kandungan Xanthone di dalam manggis memperbaiki sel-sel di dalam badan dan mencegah penyakit-penyakit daripada merebak. Ia juga mempercepatkan penyembuhan seseuatu penyakit
04. Mencegah kerosakan DNA - Xanthone telah terbukti dapat mencegah kerosakan DNA, dengan mengurangkan risiko bahan-bahan yang menimbulkan kanser
05.  Membantu sistem limfa – Membantu sistem limfa dengan memusnahkan tisu-tisu yang rosak
06.  Memastikan tiroid berfungsi secara optimum
07.  Mengurangkan tentangan insulin – Kandungan Xanthone mampu menjadikan kandungan gula lebih stabil
08.  Mengurangkan lemak tubuh badan
09.  Memulihkan kerosakan saraf
10. Mengimbangi sistem endokrin
11.  Membantu sinergi tubuh badan
12.  Mengurangkan hemorrhoid
13.  Membantu melegakan hypoglycemia
14.  Melegakan psoriasis
15.  Membantu menyembuhkan luka
16.  Mengurangkan sindrom kesakitan pada bahagian tangan/lengan
17.  Meredakan neurodermatitis – ia melegakan kegatalan pada kulit

KESIHATAN JANTUNG
18.  Membantu melawan sakit jantung
19.  Menguatkan saluran-saluran darah
20.  Mengurangkan tahap LDL (Low density lipo-protein) kolestrol
21.  Mengurangkan tekanan darah tinggi
22.  Membantu mencegah arteriosclorisis

KESIHATAN SISTEM PENGHADAMAN
23.  Membantu mengatasi penyakit asid refluks
24.  Membantu menyembuhkan ulser
25.  Meredakan gangguan sindrom usus
26.  Membantu menghilangkan cirit-birit
27.  Boleh melegakan penyakit Crohn ( yang berkaitan dengan gastro-usus)
28.  Dijangka dapat mengelakkan diverticulitis

KEHIDUPAN MUDA
29.  Menguatkan tenaga, memperbaiki keanjalan dan meningkatkan stamina
30.  Memperlambatkan proses penuaan -Kandungan nutrien dan antioksidanya yang kuat dapat membantu sel-sel berfungsi secara optimum
31.  Berupaya mencegah penyakit Alzheimer dan mengelakkan hilang daya ingatan – Kandungan flavonoid manggis mampu mengelakkan kebarangkalian hilang daya ingatan
32.  Membantu mengelakkan penyakit batu karang -Kualiti kandungan alkaline di dalam buah manggis membantu meneutralkan perkembangan batu karang
33.  Membantu mencegah penyakit Parkinson -Kandungan antioksida di dalam buah manggis dapat mengelakkan proses pengoksidaan, iaitu faktor utama penyakit ini.
34.  Mengurangkan kesakitan arthritis
35.  Memperbaiki kerosakan dari pengambilan pil-pil NSAID ( Non-steroidal anti-inflammatory drugs)
36.  Membantu dalam fungsi mata

KESIHATAN SELURUH KELUARGA
37.  Mengurangkan demam – Menawarkan sistem immunisasi dan penghidratan
38. Melawan keracunan makanan - Xanthones memusnahkan (Salmonella typhi) yang membawa demam kepialu
39.  Melegakan sakit tekak
40. Membantu menyembuhkan ulser mulut – Antibiotik yang semulajadi dapat melawan pathogen yang menyebabkan penyakit-penyakit ini
41. Melawan nafas berbau – Bahan kandungan aktibakteria dapat mebunuh bakteria yang menyebabkan nafas berbau
42. Membantu mengurangkan migrain – Manggis mempunyai potensi untuk memperbetulkan ketidakseimbangan fungsi serotonin di dalam kandungan darah yang menyebabkan migraine
43.  Melegakan kesakitan gigi
44.  Mengimbangi kandungan hormon dan sekaligus membantu kitaran waktu tidur anda
45. Menambahkan keupayaan untuk melawan stres dan tekanan – Mengimbangi hormon yang jika berlebihan akan mengakibatkan stress
46. Memperbaiki mood dan mengurangkan tekanan perasaan
47.  Menyihatkan otot-otot dan sendi
48. Membantu membersihkan parut jerawat dan tompok-tompok pada kulit – Bahan-bahan nyahtoksik di dalam manggis dapat membersihkan kulit
49. Menyembuhkan gigitan serangga, kulit melecur dan keracunan akibat racun-racun tumbuhan – Setelah manggis dibuat dalam bentuk pes (paste), kandungan antioksidanya mampu meredakan sakit dan bengkak
50.  Melegakan otot-otot dan ligamen yang terseliuh – Manggis boleh disapukan pada kulit untuk kelegaan luaran.
51.  Meredakan sakit perut
52. Meredakan bronkitis, emfisema ( penyakit yang menjejaskan paru-paru) dan pneumonia – Kandungan anti virus, anti bakteria, anti kulat mampu mnegurangkan jangkitan pada paru-paru
53.  Berfungsi sebagai bahan nyahsendat yang menyebabkan hidung tersumbat

KESIHATAN KAUM LELAKI
54.  Membantu mengelakkan kemandulan untuk kaum lelaki
55.  Membantu mengelakkan pembesaran prostate

KESIHATAN WANITA
56.  Mengurangkan kesukaran membuang air kecil -Kulit buah manggis boleh melegakan radang pundi kencing yang disebabkan oleh jangkitan bacteria
57.  Menawarkan julap (laxative) yang membantu meredakan gangguan pada usus perut, iatu dengan menyembuhkannya.
58.  Mengurangkan PMS (pre menstrual syndrome)= sindrom sebelum kedatangan haid
59. Melegakan gejala-gejala menopaus – ia mengimbangi kandungan estrogen di dalam badan, sekaligus melambatkan menopause
60.  Mengurangkan bengkak ketika datang haid
61. Mengurangkan sakit ketika mengalami fibromyalgia (iaitu sakit yang berkaitan dengan otot dan sendi)- Manggis mempunyai kesan dalam mengurangkan kesakitan neurology
62. Mengurangkan sakit ketika mengalami osteoporisis – Manggis mempunyai kesan dalam melegakan kesakitan yang berkaitan dengan neurology

KESIHATAN KANAK-KANAK
63. Membantu melegakan asma – Kandungan anti virus, anti bakteria dan anti kulat di dalamjus manggis dapat mengurangkan jangkitan pada paru-paru dan penyakit yang berkaitan
64. Berupaya mengelakkan alahan pada makanan dan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)- Penyelidikan membuktikan terdapat kaitan rapat di antara alahan pada makanan dan sikap hyperactive. Manggis menghentikan reaksi antigen/antibodi dan menghentikan reaksi alahan pada makanan.
65. Membentuk gigi dan tulang yang lebih kuat  – Manggis membekalkan vitamin D yang ditukarkan daripada cahaya matahari

MELAWAN PENYAKIT
66. Mencegah kerosakan gusi – Kandungan antibakterianya menolong mencegah penyakit kerosakan gusi
67.  Melawan tuberculosis (penyakit batuk kering/ TB) - Xanthone dapat melawan bakteria yang menyebabkan penyakit ini
68. Mengurangkan kesan sampingan terhadap intoleransi laktosa – Ia dapat mengurangkan kesan sampingan seperti kejang di bahagian perut.
69. Membantu mengelakkan disentri (radang usus) – Berkesan melawan Shigella, iaitu unsur bakteria yang menyebabkan penyakit ini
70. Membantu melawan sklerosis- is mengimbangi tahap tryptophan (salah satu jenis asid amino), seratonin dan melatonin dalam mengelakkan kerosakan oksida.
71. Berkemungkinan melawan kanser – Xanthone mengandungi unsur anti tumor dalam penyakit leukimia, penyakit hati,kanser perut dan paru-paru, barah buah dada
72. Meredakan penyakit ” Ankylosing Spondylitis”, iaitu penyakit athritis yang kronik. – Ia dapat menguatkan daya tahan dalam badan
73.  Membantu mengurangkan jangkitan “Cystic fibrosis” iaitu sejenis penyakit turun-temurun yang mempunyai kesan terhadap kelenjar paru-paru, hati, pankreas dan usus.- Kandungan dalam buah manggis mampu mengelakkan lebihan kandungan mucus di dalam penyakit ini.
74.  Mengatasi gejala-gejala penyakit yang berkaitan dengan “Lupus”, iaitu penyakit auto-imun yang melemahkan sendi, kulit, dan bahagian badan yang lain.
75.  Meredakan “Myasthenia Gravis”, iaitu sejenis penyakit yang berkaitan dengan otot saraf.

Sumber: Breakthroughs in Health, Vol. 1, Issue 5, 2006

MANGGIS : 44 MASALAH 1 PENYELESAIAN






Manggis telah digunakan selama berabad-abad lamanya dalam perubatan tradisional di seluruh dunia. 
Sekarang, dengan penyelidikan saintifik makmal selama lebih 3 dekad yang menyokong penggunaannya,
kita tahu buah manggis mungkin membantu untuk perkara-perkara berikut:



 
*untuk maklumat lanjut sila layari:
www.mangosteenmd.com
www.mangosteentools.com
www.thewholefruit.com